Franskt bröllop är... franskt

Är precis hemkommen efter ännu en intressant helg, efter en låååång vecka. Kan hända att jag sackar ihop innan inlägget är klart, men det visar sig. Ska ta det från början: 

Måndagen inleddes med lite sömnbrist efter Marseille, upp-packning och så vidare. Helt ok. 

Tisdag vid lunchtid kom Karina hem med Amandine, som har blibit sjuk. Yippi. Innebar att jag blev fast i huset, vid strykjärnet/dammsugaren och så vidare. 

Onsdag fortsatte jag som hemmafru, mera städning och matlagning, som tur så hade Camille en kompis här så det blev hyfsat lugnt. Sen kom Shavonne, den gamla au pair-en hit! Tjejerna var förstås superglada och jag också såklart, hon är jättetrevlig. Så det blev en sen natt... Lyckades smita ut på en halvtimmes promenad innan middagen, kände att jag behövde lite frisk luft och motion efter en dag inomhus. 

På torsdagen var A definitivt frisk, men hon fick stanna hemma ändå. Men eftersom Shavonne var där så kunde jag ändå sticka iväg till franska-kursen, vilket inte är nån hit på torsdagar men nödvändigt, behövde komma ut, å posta lite grejer. Eftermiddagen fortsatte dock med tvätt-vikning och lite goo-tillverkning. För er som liksom jag aldrig har hört talas om "goo" förut, så blandar man maizena-mjöl med vatten och karamellfärg och roar sig med att "gooa" runt med det. Låter helt sjukt men faktiskt förvånande underhållande, majsmjölet gör en jättekonstig konsistens... =)
Torsdag kväll var jag och Shavonne hembjudna till Kathleen, au pair-en innan Shavonne... Lite mkt att hålla reda på, jag vet. Men hon pluggar i Toulouse (eller ja, det är det som är maningen, men lärarna på universitetet har strejkat sen februari) och det var hon och jag som hade ansvaret för barnen på helgens bröllop.. 

Fredagen innebar som vanligt städning, och numera upphämtning av tjejerna eftersom Karina jobbar längre nu. Det blev en sjukt stressig dag, och varmt som tusan! Klagar inte, men varmt var det.  

I fredags kväll åkte vi upp till Pyrenéerna. Meningen var att vi skulle åka runt 8, men vi kom väl iväg runt halvt tio tio. Vilket innebar ännu en sen kväll... Som tur var var resan bara lite mer än en timme. Den lilla byn heter Argein och var underbart vacker! Vi bodde i ett hus precis bredvid festsalen, och det var perfekt för oss, tre våningar! Brudparet är Karinas syster och numera, hennes man, som växte upp i den lilla byn. Utsikten var fantastisk, man såg bergen överallt runt omkring, allt var grönt och skönt =)   

Lördagen började lugn, verkade det som, men det ändrades snabbt. Fick diverse uppdrag, tog en dusch och sen fixade lunch till alla. Efteråt skulle hela familjen till fotografering, men eftersom jag och Kathleen hade en hel del å fixa inför kvällens skattjakt så följde vi inte med. Självklart glömde vi att ta nycklarna till huset så när vi kom tillbaka så var vi utelåsta! Och plåtningen visade sig ta nära tre timmar....väldigt segt, och speciellt eftersom jag inte var ombytt och hade alla grejer i huset...Men. Det var ganska lindriga besvär, om man jämför med Kathleens. Stackarn lyckades låsa in sina bilnycklar i bilen!! Så hon fick mer eller mindre panik, bilen var inte hennes och vi befann oss långt från närmsta bilverkstad. Som tur var så kunde hennes snälla pojkvän ta sig upp till oss från Toulouse och bryta sig in i bilen. 

I alla fall, när alla till slut kom tillbaka, så fick jag rusa in i huset och kasta på mig min klänning för att hinna se själva bröllopsceremonin. Roligt att se, har ju inte varit på ett bröllop sen jag var liten, om man bortser från en muslimsk bröllopsfest för nåt år sen. Efter det började den så kallade barnpassningen, det var egentligen meningen att jag skulle vara där som gäst, men så blev det inte. Vi åkte iväg till en kyrka i grannbyn, för ännu mera plåtning, och jag fick leka med barnen. När klockan närmade sig sju blev det äntlign dags för apperitifen, vilket var välbehövt för alla törstiga och hungriga barn. Vädret var underbart föresten, väldigt varmt! 
Medan de vuxna umgick och drack fördrinkar så tog vi barnen på skattjakt. Det var "bara" elva av dem, men med åldrarna 2-11, vilket gjorde det hela lite komplicerat. Två-åringen krävde antingen min eller Kathleens fulla uppmärksamhet, hela tiden. Vilket lämnade den andra med de resterande 10 barnen. I alla fall, vi lyckades genomföra skattjakten, och jag tror de uppskattade den. 
Vid nio var det dags att sätta sig till bords. Menyn var imponerande, kanske lite väl tilltagen. Som alltid så åt barnen supersnabbt, blev uttråkade och började springa runt, så jag och Kathleen hann inte se mycket utav maten, utan fick ränna runt efter dem istället. Vad jag har fått berätta för mig var i alla fall att förrätten bestod av stuvad svamp-knyten och sallad (hann smaka lite, supergott), därefter kom fick med ris, efter det en sorbet, efter det kött med tillbehör, efter det ost och på det, desert. Bisarrt mycket!! Emellan rätterna var det varierande underhållning...vilket innebar att desserten inte serverades förrän 1.30 på natten! Det samma gällde för barnen, helt sjukt! Så barnen droppade av en efter en, men förvånanvärt nog så var de flesta av dem uppe till runt tre på natten. Så efter det, när Camille äntligen somnade vid halv fyra, så kunde jag också gå och lägga mig. För de vuxna fortsatte festen... 

Efter några timmars sömn följde jag med Kathleen och Shavonne tillbaka till Toulouse, familjen är fortfarande i Argein. Allt som allt måste jag säga att brölloppet var en beundransvärd tillställning. Har faktiskt inte sett nått liknande i Sverige tror jag, det var så himla mycket av allting. Det hade varit kul att få vara med lite mer som en gäst bara, för nu blev det mest bara väldigt stressigt och rörigt. Var helt slut efteråt! 
Förstår om det här inlägget kändes som en hel roman, men ville bara få det nedskrivet, för det här är en händelse jag inte vill glömma! 

Nu väntar lite vila innan jag åker in till Toulouse ikväll igen, för ett glas med Stina som åker tillbaka till Stockholm imorn igen.... Tack och hej, leverpastej. Enjoys your week, och 

Grattis på mors dag mamsen! 


The best road-trip EVER!

Helgen har varit underbar, den slår den förra. Mitt liv leker, det enda jag kan klaga på är att alla inte har det lika bra som jag! 

Helgen i stora drag:

Avfärd i fredags eftermiddag, arrival i Montpellier framåt åtta. Slog upp våra MINI MINI tält, käkade middag och hade det allmänt trevligt, lyckades slockna i varmluftsballongen hyfsat tidigt. Vaknade upp runt sju, perfekt temperatur i tältet. Det är precis rätt tid för camping i Frankrike nu! 
Packade ihop allt, begav oss towards Marseille, yippi! 
Sightseeing i förmiddagssolen, och så en liten färja ut till Frankrikes Alcatraz, ett före detta fängelse i ett ex-chateau på en liten ö utanför stan. Nice med lite svalkande vind i hettan! 



Lunch och lite shopping, sen bar det av till Cassis, där campingen låg. Det blev en lååång men trevlig kväll med makaroner och kortspel, och så en rätt skön natts sömn. 

Söndagen blev en beach-dag! Hur varmt som helst, och stranden var underbar! 



Så det blev lite bränna, vilket betyder brun nu! Eller nja, en början iaf =) 
På vägen tillbaka stannade vi och tog ett kvällsdopp, superskönt det med! Hur varmt som helst, trots att den var halv åtta på kvällen. 



Tillbaka-turen tog sin lilla tid, vi landade hos Meike vid halv ett, sov några timmar och begav oss till franska-kursen i morse. Trots lite sömnbrist var det jättetrevligt, måndagskurserna är verkligen bra, alla har så intressanta historier att berätta. Men det är bara två gånger kvar! Fatta, två måndagskurser kvar! För Ida blir det bara en. Det är nästan sorgligt. 

Men men, att slutet närmar sig betyder ochså början på nåt nytt, nu väntar franskt bröllop, en massa avsked och så en vecka i Nice! Kan inte vänta, om marseille var unerbart, hur bra måste inte Nice vara?!  

Grattis mamsen!

Vissa dagar är bara menade att bli bra. Man känner det på sig, redan när man fortfarande ligger i sängen, har precis vaknat. Trots det bara är 16 grader i rummer och man känner förskylningen komma. Som idag. Jag bara känner det på mig, det kommer bli en underbar dag! 

Kan det ha nåt att göra med att: 

Jag vaknade av solens strålar in i rummet? 
Jag somnade vid elva och fick mer än nio timmars sömn? 
Jag tar en dusch och när jag precis är påklädd så kommer Amandine med ett fat med en nybakad croissant som också var en av de bästa jag ätit här? (nu förstår jag tricket, man ska köpa "naturel" istället för "beurre", SÅ mkt godare!)
Jag precis har bokat hotell i Nice?
Jag gick en rask promenad i solen? 
Eller kanske för att jag snart ska åka in till Toulouse, och sedan hem till Meike för en Sex & the City- och Melodifestivalen-kväll? 

Eller är det helt enkelt en kombination av allt det där, plus att det är min mammas födelsedag idag? 

Grattis mamsen på födelsedagen, hoppas du får en underbar dag! 


Nej, jag har inte drunknat, bara simmat i Medelhavet lite...

Jag menar, om ni undrar vart jag tagit vägen så kan jag bara säga att allt e lugnt, (eller nej), jag har bara inte haft så mkt överflödig tid. Jag har:

- Varit i Perpignan torsd-söndag, med familjen + en till familj (jättetrevlig familj bestående av två pojkar, deras mamma och hennes flickvän, en norsk tjej) Dvs spendat tre hela dygn i ett pyttelitet men perfekt sommarställe 500 meter från stranden, medelhavet! Var lite tveksam på om jag skulle följa med eller inte, jag menar familjen är verkligen super men tio pers i ett hus gjort för 4, i flera dygn... men det gick oväntat bra! Mkt tid på stranden, jag badade för första ggn för i år =) Å så en massa mat och vin för oss vuxna... nejmen det var trevligt, tyvärr inte jättebra väder alla dagar men ändå. 

-Sen så har jag skrivet en meterlång lista över grejer som måste göras, klaras av... det kommer lite då och då, och just nu är det en himla massa...en massa biljetter att bokas, presenter att köpas/göras, girlanger att vikas, planering...Men vet ni vad? Idag har jag köpt min hem-biljett! Den 14 juli kommer jag, dvs två månader from nu, på Frankrikes nationaldag. Tajming! Lite synd att missa själva dagen, men men, så är det. Hittade billiga och bra biljetter från Toulon, och flyget går 11.00 och kommer fram runt 14.00. Perfekt! Alternativet var torsdags morgon halv sju från Marseille, och kände inte riktigt för ännu en flygplansnatt...det var ju inte så länge sen sist. Men så är det! Nu är det definitivt! 

- Däremot så är det ännu närmare till nästa lilla utflykt. Marseille! Nu är det bara 9 dagar kvar. Tält införskaffade, campingplats återstår. Men snart så! 

Har tusen grejer att berätta, bloggar allt för sällan, men måste gå och lägga mej. Tänkte skolka från franskan imorn, men måste va uppe å passa barnen en stund innan skolan imorn så vi får väl se hur det blir med det. Nighty nighty!

Lite pics från förra veckan föresten. Jag, Elisabeth, Ida och Stina. Vilket Scandinaviskt gäng!





Få arslet ur vagnen och gör lite skillnad


Förstår att de flesta av er som läser antingen har väldigt taskig ekonomi eller redan är med och skänker pengar till dittan och dattan, men Röda korset är en skitbra organisation. De hjälper människor i nöd, både i Sverige och utlandet. Det är så himla många som har det så mycket sämre än vi, så istället för att gå å se nån halvtaskig film på bio eller ta den där after-work-ölen eller köpa det där överflödiga linnet, så tänkt till en gång extra och skriv in er på Röda korsets ungdomsförbund. Man behöver inte bli aktiv medlem och man blir ingen hjälte av att göra det, men det kan göra en stor skillnad för den som inte har mat för dagen eller någon att prata med om kvällen. Och om du känner dig för gammal för ett ungdomsförbund så funkar riktiga Röda korset lika fint. Nog om det.

För övrigt så har jag haft en skitbra franskalektion, druckit kaffe, gått en promenad, varit sjukt irriterad på lilltjejen för att två minuter inse hur jäkla mkt jag kommer sakna den här familjen, framför allt tjejerna. Och haft allergi. Fascinerande hur lite grönska kan påverka kroppen så mkt, på så kort tid. Nu vill ögonen vila, men inte jag. Imorn bär det av till IKEA igen! 

Gros Bisous 

Sommar, sommar, sommar...

...det är dans vid folkets park.. Eller hur det nu går. Det har i alla fall äntligen slagit om helt här och gått och blivit sommar, 23 grader varmt och sol, HELT UNDERBART! Det är nu man förstår hur fantastiskt Frankrike är. 
De senaste dagarna har bestått av sol, vänner, slappande och festande, i en bra mix. Rollerblades-åkning med familjen, vin-drickning hos våra "nyfunna" svenska kompisar, lite irländskt umgänge på the Danu, och så en hel dag i solen. Pollen överallt, men det är det värt. Solbrända axlar, loppmarknad och jumna kvällspromenader. 
Så man kan väl säga att jag njuter. Av Frankrike, Toulouse, vädret. Nu har det gått 250 dagar. Och jag har bokat min tågbiljett härifrån. Den 6 juli lämnar jag Colomiers för en liten semester i Nice! Nu måste bara flyget bokas, sen e det klart. KLART! 

RSS 2.0